STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Grana dentalne medicine koja se bavi izradom protetskih nadoknada

NADOKNADE ZUBA

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se fokusira na izradu veštačkih nadoknada zuba kako bi se povratila njihova funkcionalnost, estetika i zdravlje. Postoje različiti tipovi stomatoloških nadoknada, uključujući:

Krunice: Krunice se koriste za pokrivanje oštećenih ili oslabljenih zuba. Izrađene od keramike, metala ili kombinacije materijala, krunice se postavljaju preko pripremljenih zuba kako bi im vratile oblik, veličinu i izgled. 

Fasete: Tanki porcelanski slojevi koji se postavljaju na prednju površinu zuba. Budući da su transparentnost i boja porcelana slične prirodnom zubu, viniri se često koriste za rešavanje estetskih problema poput prebojenih, nepravilnih, izlomljenih ili neravnomerno raspoređenih zuba. Postavljanje vinira je minimalno invazivan postupak koji ne zahteva veće brušenje zuba.

Mostovi: Mostovi se koriste za nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba. Postavljaju se tako što se povezuju susedni zubi kako bi podržali veštački zub koji se nalazi na mestu izgubljenog zuba. 

Proteze: Proteze su mobilne nadoknade za izgubljene zube i mogu biti parcijalne ili potpune, u zavisnosti od broja izgubljenih zuba. Parcijalne proteze se koriste kada je potrebno zameniti samo nekoliko zuba, dok se potpune proteze koriste kada su svi zubi u vilici izgubljeni. 

Implantatima podržane nadoknade: Dentalni implanti mogu se koristiti kao čvrsta osnova za postavljanje krunica, mostova ili proteza, pružajući dugotrajno i stabilno rešenje za zamenu izgubljenih zuba. 

KRUNICE

BEZMETALNE

Bezmetalne krune, poznate i kao cirkonijumske krune, izrađene su od jakog i izdržljivog cirkonijuma oksida. Ovaj materijal je beli i bezmetalan, što ih čini idealnim za estetske nadoknade na vidljivim prednjim zubima. Bezmetalne krune su veoma popularne jer imaju visoku estetiku i odlično se uklapaju sa prirodnim zubima. Takođe, budući da nisu metalne, eliminišu se mogućnost tamnih ivica koje se mogu pojaviti kod metalokeramičkih kruna.

METALOKERAMIČKE

Metalokeramičke krune su kombinacija metalne osnove i keramičkog sloja. Metalna osnova pruža jaku strukturu i podršku, dok keramički sloj obezbeđuje estetiku i prirodan izgled. Metalokeramičke krune su često korisćene za molarima, gde je potrebna veća snaga i otpornost na žvakanje. Međutim, kod nekih pacijenata može se pojaviti tanka tamna ivica na ivici krune zbog metalne osnove, što može uticati na estetiku u slučaju vidljivih prednjih zuba.

Krunice se koriste za obnavljanje zuba koji su ozbiljno oštećeni karijesom, prelomljeni, trošni ili imaju druge probleme. One pomažu ojačati zub, omogućavajući mu normalno žvakanje i govorenje. Krunice se takođe često koriste u estetske svrhe kako bi se poboljšao izgled zuba. One mogu promeniti boju, oblik i veličinu zuba, čineći ih lepšim i prirodnijim. 

Mogu se izraditi od različitih materijala. Metalne krunice su izdržljive, ali manje estetski privlačne. Metal-keramičke krunice kombinuju metalnu osnovu s keramičkim slojem za bolju estetiku. Keramičke krunice su estetski najprivlačnije i vrlo slične prirodnim zubima. Cirkonijumske krunice su takođe estetski privlačne i imaju visoku čvrstoću. 

Krunice zahtevaju redovno održavanje i dobru oralnu higijenu kako bi trajale što duže. Redovne posete stomatologu i pravilno čišćenje su ključni za očuvanje zdravlja i izgleda krunica.

hollywood smile

FASETE

Fasete su tanki, prilagodljivi slojevi koji se postavljaju na prednju površinu zuba kako bi poboljšale estetiku osmeha. Izrađene su od visokokvalitetnog porcelana koji ima sličnu transparentnost i boju kao prirodni zub, što im omogućava da se savršeno uklope sa preostalim zubima. Fasete se često koriste za rešavanje estetskih problema poput prebojenih, nepravilnih, izlomljenih ili neravnomerno raspoređenih zuba. Postavljanje fasete je minimalno invazivan postupak koji ne zahteva znatno brušenje zuba. 

Pogledajte cene faseta i krunica i zakažite svoj prvi pregled.

DENTAL SIMINA 9A

Sve stomatološke usluge na jednom mestu. Naš tim posvećenih stručnjaka je tu da vam pruži kvalitetnu stomatološku negu i osigura da svaka poseta bude prijatna i bezbrižna. Pustite nas da vas naučimo ljubavi prema vašem osmehu

KONTAKTIRAJTE NAS

Tel: +381 62 200082

e-mail: dentalsimina@gmail.com

Copyright @ 2023 / Webwoman zadržava sva prava