IMPLANTOLOGIJA

Multidisciplinarna oblast koja kombinuje znanja oralne hirurgije, protetike i paradontologije

NADOKNADA JEDNOG ILI VIŠE ZUBA

Implantologija je hirurška grana dentalne medicine čiji je osnovni cilj nadoknada jednog ili više zuba, ugradnjom dentalnog implanta koji zamenjuje njegov koren. Reč je o multidisciplinarnoj oblasti koja kombinuje znanja oralne hirurgije, protetike i paradontologije.

 Gubitak zuba predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva urgentno rešavanje, budući da značajno ugrožava zdravlje organizma u celini. Gubitkom zuba funkcija žvakanja postaje otežana, što se negativno odražava na zdravlje celokupnog gastrointestinalnog sistema i iskoristljivost važnih sastojaka unete hrane (naročito vitamina i minerala). Osim toga, pacijent nekada nesvesno modifikuje izraz lica kako bi prikrio nedostatak zuba, što vremenom utiče na mišiće lica, pa ono poprima „starački“ izgled. Dakle, gubitak zuba sa sobom nosi niz kako funkcionalnih tako i estetskih komplikacija.

PROCES UGRADNJE IMPLANTA

Bezbolan proces

Sam proces ugradnje dentalnih implanta je bezbolan i traje svega desetak minuta (u idealnim anatomskim uslovima), dok period oseointegracije (srastanja implanta za kost) traje minimum 3 meseca. Međutim, ukoliko gustina kosti alveolarnog grebena, ili njegova visina i širina, ne zadovoljavaju osnovne implantološke principe, neophodno je primeniti neke od augmentacionih procedura (vertikalna i horizontalna, sinus lift). Time se period oseointegracije povećava sa 3 na 6 meseci.

Priprema kosti centrifugiranjem

U cilju što bolje pripreme kosti za ugradnju dentalnog implanta, primenjujemo PRF i iPRF metode. PRF je skraćenica za termin “platelet-rich fibrin“, u prevodu – fibrin bogat trombocitima. Metoda se izvodi uzimanjem male količine krvi pacijenta iz vene na ruci i centrifugiranjem u epruvetama bez aditiva u odgovarajućem aparatu (sličan laboratorijskoj centrifugi). Centrifugiranjem se iz krvi pacijenta izdvajaja plazma bogata fibrinom. Metoda je bezbolna i brzo se izvodi (traje najviše do 10 minuta). Dobijena plazma sadrži visoku koncentraciju trombocita, leukocita i faktora rasta, koji pokreću složene mehanizme zarastanja kosti i mekih tkiva. Budući da se dobijaju iz krvi pacijenta, potpuno su bezbedni. Iz tog razloga, naročito su korisni prilikom pripreme kosti za ugradnju dentalnog implanta, kao i za ubrzani oporavak nakon svih oralno hirurških intervencija.

PREDNOSTI UGRADNJE IMPLANTA

Dentalni implanti sprečavaju resorpciju kosti nakon gubitka zuba, stimulišu stvaranje nove kosti, poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora, štite susedne zube (nije potrebno njihovo brušenje). Budući da su izrađeni od biokompatibilnog materijala (titanijuma), rizik od odbacivanja je minimalan. Krunice koje se postavljaju na implante izgledaju prirodno, čime se postiže i željeni estetski efekat. Uz adekvatnu negu i redovne kontrolne preglede, mogu trajati godinama, čak i celog života.

U našoj poliklinici koristimo isključivo registrovane implantne sisteme renomiranih
svetskih proizvođača.

ugradnja implanata

Svesni smo da odluka o postavljanju dentalnih implanta može biti značajna i da može izazvati određenu zabrinutost. Zato želimo da naglasimo da naš tim implantologa radi sa posebnom pažnjom i empatijom kako bi vaše iskustvo bilo što ugodnije. 

Prednosti postavljanja dentalnih implanta su mnogobrojne: 

  • Prirodan izgled: Dentalni implanti se spajaju sa vašom kosti, čime pružaju potpuno prirodan izgled. Krunice postavljene na implantatima izgledaju i osećaju se kao pravi zubi, što će poboljšati vaš osmeh i samopouzdanje. 
  • Bolja funkcionalnost: Dentalni implantati omogućavaju stabilnu osnovu za vaše nove zube, što će poboljšati vašu sposobnost žvakanja i govora. 
  • Dugotrajnost: Implantati su dugotrajno rešenje za zamenu izgubljenih zuba. Uz adekvatnu negu i redovne kontrole kod stomatologa, mogu trajati mnogo godina, čak i celog života. 
  • Očuvanje susednih zuba: Postavljanjem dentalnih implanta, susedni zubi se neće morati brusiti, što je često slučaj kod tradicionalnih mostova. Očuvanje susednih zuba doprinosi dugoročnom zdravlju vaše vilice. 
  • Smanjenje resorpcije kosti: Kada se zub izgubi, kost u tom području počinje da se smanjuje. Dentalni implantati sprečavaju resorpciju kosti jer stimulišu rast kosti oko implanta.

Pogledajte cene ugradnje implanata i zakažite svoj prvi pregled.u

DENTAL SIMINA 9A

Sve stomatološke usluge na jednom mestu. Naš tim posvećenih stručnjaka je tu da vam pruži kvalitetnu stomatološku negu i osigura da svaka poseta bude prijatna i bezbrižna. Pustite nas da vas naučimo ljubavi prema vašem osmehu

KONTAKTIRAJTE NAS

Tel: +381 62 200082

e-mail: dentalsimina@gmail.com

Copyright @ 2023 / Webwoman zadržava sva prava